Administrativno opsuživanje natjecanja mora se unaprijediti

Administrativno opsuživanje natjecanja mora se unaprijediti

01.03.2005.

Još prošle godine htjeli smo odmah urediti način prijavljivanja učenika i mentor.

Htjeli smo sačiniti takvu prijavnu dokumentaciju da napokn, barem na našoj razini, otklonimo nedostatke u postupku prijavljivanja koje smo primijetili na ostalim razinama natjecanja.

Cilj nam je još tada bio omogućiti da lakše "imaju prolaz" samo stvarni mentori, ne samo jedan nego svi koji su sudjelovali u pripremanju učenika kao osobe koje uistinu pripremaju učenike i učenice za natjecanja u programiranju. Cilj nam je bio prikupiti podatke tko su osobe koje su otkrile učenikovu zainteresiranost i napokon tko je osoba koja natjecatelju predaju u školskom programu, jasno, ukoliko učenik taj program pohađa.

Međutim, to nismo uspjeli uraditi jer je došlo do nepotrebnog diskontinuiteta u organizaciji županijskih natjecanja.  Zato je to tako bilo, teško je pitanje za širu javnost, iako vrsni poznavatelji već sada dobro razumiju o čemu je riječ.

Ipak, dva tjedna prije početka ovogodišnjeg županijskog natjecanja donesena je mudra odluka da specijalističku skrb i onatjecanjima imaju oni koji o učenicimna skrbe tijekom cijele godine i koji takva natjecanja s lakoćom i profesionalno organiziraju u ime Grada. Stoga smo odmah iskoristili priliku i priredili novu prijavnu dokumentaciju s namjerom da pomognemo prikupljanju točnih i sveobuhvatnih podataka o natjecanjima i testirali je na KUPu Božo Težak.

Smatrali smo da je to minimum pristojnosti prema darovitim učenicima, ali i prema obrazovnom sustavu Republike Hrvatske.

Stvar je u osnovi jednostavna. One ovlaštene osobe koje prijavljuju učenike treba dovesti pred obrazac koji jasno razlikuje nastavnika, osobu koja učenika prijavljuje i osobe kjoje su učenika pripremale za natjecanja.

I odmaće se dogoditi pozitivne promjene. Neki profe će odahnuti jer više ne moraju sebe pisati u jednu jedinu rubriku koja je prije postojala. Neki će se buni zboga promjena i tzv. suvišnog aministriranja, iako je natjecateljski list osmišljen kao elekronski dokument.

Neki će se na sve moguće načine boriti protiv ovakovog pristupa i govoriti: "što će nama tamo neki ZRS organizirati natjecanja na tamo nekom FERu? Najbolji mladi predavači i olimpijsko zlato su se zgrozili čuvši ovakvu izjavu jedne informatički angažirane profesorice.

A mi ćemo i dalje koristiti naše pravo na rad zbog osjećaja pristojnosti prema darovitim učenicima, njihovim roditeljima, ali i obrazovnom sustavu RH uistinu i djelatno, a ne radi vlastite promocije na temelju pogrešnih informacija.

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.