Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost

Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost

26.10.2010.

Današnja sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba donosi i Zaključak o dodjeli Nagrade Luka Ritz.

Da nasilje nije hrabrost, o tome najbolje svjedoče ovogodišnji dobitnici, Pavao i Kristijan koji su se vrlo hrabro i promišljeno u svojim sredinama zalagali za toleranciju i neneasilje među mladima.

Čestitamo im i pozivamo ZRSovce da im od srca zaplješću!

 

ZAKLJUČAK

o dodjeli Nagrade Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost

            U znak javnog priznanja dodjeljuje se Nagrada Luka Ritz - Nasilje nije hrabrost i nagrađuje se:

- Pavao Škoko Gavranović,učenik Osnovne školeLovre pl. Matačića

- priznanjem i jednogodišnjom stipendijom

- s obzirom na to da se već u četvrtom razredu i sam našao među novim vršnjacima koji nisu bili prema njemu blagonakloni i da se morao izboriti za njihovo prihvaćanje i prijateljstvo, za svoj je uzrast stekao iznimnu osjetljivost za probleme nasilničkog ponašanja među učenicima te inicira i aktivno sudjeluje u akcijama suzbijanja i prevencije takvog ponašanja.

Vrlo se angažirao posljednje tri godine kao predstavnik Vijeća učenika i mjerama koje je predlagao znatno pridonio zaustavljanju nasilja te miroljubivom i kreativnom ozračju svoje školske sredine. Da učenici ne bi slobodno vrijeme provodili na ulici izloženi lošim utjecajima, založio se da se organizira tzv. Dječja prostorija u kojoj su im na raspolaganju računalo, društvene igre, televizor i igraća konzola. U okviru projekta "Bubanj sve lakše podnosi - reci da prijateljstvu", najviše su zahvaljujući njegovom doprinosu bile zapažene tribine o nasilju.

- Kristijan Vincetić, učenik Željezničke tehničke škole u Zagrebu

- priznanjem i jednogodišnjom stipendijom

- ustrajno i hrabro se boreći s ograničenjima svoje invalidnosti niže velike uspjehe na svim područjima svoga vrlo ispunjenog života: odličan je, vrijedan i uzoran učenik, vrhunski je sportaš i nagrađivani inovator, iznimno je omiljen među učenicima i profesorima zbog svog optimizma, životne snage, humanosti, tolerancije, požrtvovnosti i susretljivosti.

Hrvatski je paraolimpijac u plivanju u velikim i malim bazenima. Sudjelovao je na Paraolimpijadi u Pekingu 2009. Osvojio je zlatnu medalju na Europskom prvenstvu na Islandu za osobe s invaliditetom u velikim bazenima i dvije brončane medalje na Svjetskom prvenstvu u Rio de Janeiru.

Zajedno s grupom mladih inovatora na Smotri INOVA mladi 2010. osvaja zlatno odličje i posebnu nagradu. Uključen je u projekt Eko-karting.

Svojom primjerom značajno pridonosi afirmaciji moralnih vrijednosti i međusobnom poštovanju među učenicima.

-----------
  

IZDVOJILI SMO

Za odgovore o tome kako se dakle stvaraju centri izvrsnosti poput ovog, morali smo zagrepsti dublje i postaviti nekoliko ključnih pitanja tajniku koji o tome zna najbolje. Kaže za sebe da više voli raditi nego govoriti i da ga se ne može vidjeti na dodjelama medalja...
  

ZANIMLJIVOSTI

Ivan Krstić je prvi čovjek računalne sigurnosti u Apple-u, početkom stoljeća bio je član Saveza, a da je osobit i neponovljiv znali smo odmah...
Zagrebački računalni savez - Sva prava pridržana | Objave portala nije dozvoljeno prenositi bez prethodnog odobrenja Saveza.